Miyamoto Musashi

Dojo

Welkom op de website van de Nederlandse afdeling van de Hyōhō Niten Ichi-ryū.

De Hyōhō Niten Ichi-ryū is een klassieke Japanse schermschool (ken-jutsu) die beroemd is door zijn oprichter Shinmen Musashi Fujiware no Genshin beter bekend als Miyamoto Musashi (1584-1645).

 

De school is erkend als de officiële vertegenwoordiger van Musashi sensei's leer door de Nihon Kobudo Kyokai en de Nihon Kobudo Shinkokai. Tot op de dag van vandaag is de school in het bezit van Musashi sensei's houten oefenzwaard. Dit zwaard, de Jisso Enman no Bokuto, is een Japans nationaal cultureel erfstuk.

 

Het curriculum van de school bestaat uit scherm-oefeningen met twee lange zwaarden (itto seiho), scherm oefeningen met een kort zwaard tegen een lang zwaard (kodachi seiho) en schermoefeningen met twee zwaarden tegen een zwaard (nito seiho). Naast dit deel van het curriculum is er ook een serie oefeningen van zwaard tegen stok (bo-jutsu), ongewapend vechten (yaware) en wapenstok tegen zwaard (jutte to jutsu)

lang en kort zwaard
Het korte en het lange zwaard gemaakt door Musashi tussen 1640 en 1645 geëxposeerd in The Asian Art Museum in San Francisco in 2009

Veel van het leven van Musashi sensei is onderwerp geworden van legende vorming en sterk geromantiseerd. De echte Musashi was een samoerai en schermmeester die een graag geziene gast was bij de grote baronnen in het zuiden van Japan. Hun waardering gold niet alleen zijn bekwaamheid als schermmeester maar ook zijn vaardigheid als beeldhouwer, kunstschilder en architect. Veel van zijn kunstwerken zijn nog steeds te zien in musea in Japan.

 

De Nederlandse afdeling heeft van de 11de soke Iwami Toshio Gensho en zijn opvolger de 12de soke Kajiya Takanori toestemming gekregen om als vertegenwoordiger op te treden en onderricht geven in deze schermkunst.

Voor informatie over andere officiële groepen verwijzen we naar de links op deze website.


De Lessen

De reguliere lessen zijn op de dinsdag avond van 21.00-22.30. Daarnaast organiseren we eens in het kwartaal een training op zaterdag. Ieder jaar is er een grotere vijf daagse Europese bijeenkomst met de soke van de school ergens in Europa. De lessen bestaan uit het trainen en uitdiepen van de basis technieken en het beoefenen van de partner oefeningen met houten zwaard.
Als je wilt deelnemen, is het verstandig eerst eens een les bij te wonen en te kijken of Japans schermen bij jou past. Het vraagt het nodige geduld en doorzettingsvermogen om de technieken onder de knie te krijgen.

Voor de les heb je een lang en kort houten houten zwaard nodig. Overleg eerst met de lesgever wat je moet aanschaffen. De school gebruikt een eigen type houten zwaard en dit maakt onderdeel uit van de methode. Het is dus belangrijk dat je het juiste type houten zwaard koopt.
Voor de trainingen kun je een keikogi en nobakama dragen of een samue. In het begin is makkelijk zittende sportkleding prima. Omdat het Hyoho Niten Ichi-ryū een klassieke zwaard-school is, zijn er geen gekleurde of zwarte banden zoals in modernere Japanse krijgskunsten.

Lees meer over oprichter van de Niten Ichi-ryū, Musashi>>