Miyamoto Musashi

Niten Ichi-ryū | De Technieken

Inleiding

De technieken (Kata)op zich lijken sober en eenvoudig, maar schijn bedriegt en in de “eenvoud” herkent men de meester zijn gezegden die hier zeker op gaan.


Tachi (Itto) Seihô - 太 刀 勢 法

Langzwaard tegen langzwaard

Tachi seiho is een serie van 12 kata waarin beide partners met langzwaard werken. In tachi seiho ontwikkelt men gevoel voor afstand (ma-ai), gevoel voor timing in het bewegingspatroon van aanval en verdediging en houden van de controle over de situatie in de verschillende momenten van de kata.
Er wordt aandacht geschonken aan een stabiele lichaamshouding de manier van lopen en naast je fysieke ontwikkeling wordt je gevoel voor aandacht en mentale ontwikkeling ook gestimuleerd.
De 12 kata bevatten alle elementen die nodig zijn om zich te ontwikkelen in het bovenstaande.
Daarnaast leert men de beginselen over de belangrijke rolverdeling tussen uchidachi en shidachi (simpel gezegd de rol van aanvaller en verdediger , maar als je bekend raakt met deze begrippen tijdens de training leer je dat ze véél meer inhouden)


1.  指先    Sassen
2.  八相左    Hasso Hidari
3.  八相右    Hasso Migi
4.  受流左    Uke Nagashi Hidari
5.  受流右    Uke Nagashi Migi
6.  捩構    Moji Gamae
7.  張付    Haritsuke
8.  流打    Nagashi Uchi
9.  虎振    Tora Buri
10. 数喜    Kazuki
11. 合先打留    Aisen Uchidome
12. 躱 討    Amashi Uchi


Kodachi Seihô - 小 太 刀 勢 法

Langzwaard tegen kortzwaard

Kodachi seiho is een serie van 7 kata waarin uchidachi aanvalt met langzwaard en shidachi verdedigt met een kortzwaard ( kodachi ) in zijn rechterhand.
Naast de punten die je leert in de tachi seiho is er in deze serie meer afwisseling in afstand ( ma-ai) tussen de partners en leert men meer gevoel voor verschil in afstand te ontwikkelen en zich aanpassen aan de situatie.
In deze serie leer je ook meer omgaan met mentale druk omdat je toch dichter bij elkaar komt.
Ook wordt het belang van goede controle op uchidachi als je vlak bij elkaar bent meer uitgewerkt.
Zo is er bijvoorbeeld in deze serie niet alleen controle door gebruik van je wapen maar ook door gebruikmaking van je vrije linkerhand oefen je controle uit op het lichaam van uchidachi.


1.  指先    Sassen
2.  中段    Chudan
3.  受流    Uke Nagashi
4.  捩構    Moji Gamae
5.  張付    Haritsuke
6.  流打    Nagashi Uchi
7.  合先    Aisen


Miyamoto Musashi

Nito Seiho - 二 刀 勢 法

Langzwaard en kortzwaard tegen langzwaard

In bovenstaande afbeelding ziet men de 5 basis houdingen van de nito seiho, deze worden eveneens beschreven in het hoofdstuk WATER van de 'Go Rin No Sho'.

Nito seiho is een serie van 5 kata ,afgestemd op de 5 basishoudingen waarin uchidachi aanvalt met langzwaard en shidachi verdedigt met 2 zwaarden, in de rechterhand een langzwaard en in de linkerhand een kortzwaard. Men leert het gelijktijdig gebruiken van beide wapens, wat de nodige oefening en aandacht vraagt voor een precieze coördinatie van beide handen, armen, voetenwerk en lichaamshouding etc.
Op dit niveau toont de shidachi een mentale overwicht en wordt uchidachi van aanvaller als het ware naar een zichzelf verdedigende rol gedwongen, de kata zijn perfect afgestemd op deze rolverandering.


1.  中段    Chudan
2.  上段    Jodan
3.  下段    Gedan
4.  左脇構    Hidari Waki Gamae
5.  右脇構    Migi Waki Gamae

Lees meer over Niten Ichi-ryū >>