Miyamoto Musashi

Lectuur

Boeken

Titel

Go Rin No Sho

Auteur

Miyamoto Musashi


Miyamoto Musashi is de auteur van het geschrift 'Go Rin No Sho', (Het Boek van de Vijf Ringen) dat hij heeft geschreven op zestigjarige leeftijd.
Deze korte en zeer praktische tekst bevat de kern van zijn strategie van het zwaardvechten, die beïnvloed is door Zen en de oorspronkelijke shinto religie.

Go Rin No Sho, Miyamoto Musashi
leegte   |   wind   |   vuur   |   water   |   aarde

In het Engels vertaald als 'The Book of Five Rings'
De "vijf ringen" of "vijf cirkels" verwijzen naar de vijf verdiepingen van de boeddhistische grafmonumenten (gorintō) dat de vijf elementen van de Japanse traditie vertegenwoordigd.
Het boek bevat de vijf hoofdstukken: aarde, water, vuur, wind en leegte

Titel

The Book of Five Rings

Auteur

William Scott Wilson


Go Rin No Sho van Miyamoto Musashi is vertaald in het Engels in 2012 door William Scott Wilson.

The  Book of Five Rings, William Scott Wilson
Dokkōdō, Miyamoto Musashi


Titel

Dokkōdō

Auteur

Miyamoto MusashiDe Dokkōdō heeft Musashi een week voor zijn dood geschreven. Het bevat 21 regels waarin Musashi op filosofische wijze zijn kijk op hoe te leven heeft weer gegeven.
Je zou die kijk ook goed kunnen beschouwen als leefregels .
Het is lastig deze regels goed te vertalen uit het Japans van de 17e eeuw, te meer omdat er ook een boeddhistische achtergrond in zit.

Op de site hyoho.com vind je een Engelse vertaling.

Titel

Heihõ sanjũ kyũ kaõ

Auteur

Miyamoto Musashi


Bevat 39 regels over zwaardmeesterschap die de basis vormden voor de Go Rin No Sho


Miyamoto Musashi, William de Lange
Miyamoto Musashi, William de Lange
Miyamoto Musashi, William de Lange
Miyamoto Musashi, William de Lange
 

Titel

Miyamoto Musashi

Auteur

William de Lange


Miyamoto Musashi, a Live in Arms is de biografie over de beroemdste (maar daarmee niet per se de invloedrijkste) samoerai uit het zestiende eeuwse Japan, geschreven door William de Lange. Musashi's eigen boek Go Rin No Sho over zijn visie op zwaardvechten en over strategisch handelen werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw een hype onder westerse ondernemers en would-be samoerai. De meeste vertalingen ervan waren matig tot slecht en de biografieën die vaak in de inleidingen van deze boeken werden opgenomen vooral gebaseerd op mythes en legendes en nauwelijks op historische feiten of gedegen research. De Musashi in deze boeken was een personage gebaseerd op de roman Miyamoto Musashi van Yoshikawa Eiji.De Lange baseert zijn biografie op vier historische werken (Bushu Denraiki, Heiho Senshi, Bukoden, Nitenki) en op veel minder bekende en toegankelijke geschriften en de administratie van middeleeuwse domeinen en families. Het resultaat is er naar. Voor degenen die bekend zijn met de historische literatuur over Musashi zijn er heel wat eyeopeners. Zo wordt er veel duidelijk over de verhouding tussen Musashi en zijn vader en daarmee wordt ook gelijk de mythe ontkracht dat Musashi een autodidact zou zijn. Ook wordt duidelijk dat Musashi diep verbonden was met de grote gebeurtenissen van zijn tijd en dat hij, weliswaar een individualist, maar zeker geen einzelgänger was. Musashi was een graag geziene gast bij de grote clans in het zuiden van Japan en werd gewaardeerd als schermmeester, maar zeker ook om zijn bekwaamheid als kunstenaar, dichter en architect. Voor de gewone lezer is het begin van het boek misschien even doorbijten. De Lange behandelt de Japanse gewoontes rond het geven van namen, het gebruik van de kalender en de klok, interessant en noodzakelijk voor het begrip maar wat taai voor de leek. Daarna leest het boek echter als een avonturenroman, klaar om te worden verfilmd, al zal dit niet de opzet zijn geweest; het leven van de legendarische meesterzwaardvechter spreekt na bijna vijf eeuwen nog altijd tot de verbeelding en is bijzonder boeiend. Historici zullen De Lange dankbaar zijn voor zijn uitgebreide bronvermelding.

 

Videos

Miyamoto Musashi: A Life in Arms | Part 1 Beginnings

Miyamoto Musashi: A Life in Arms | Part 2: Musashi's Coming of Age

Miyamoto Musashi: A Life in Arms | Part 3: Musashi in His Prime

Miyamoto Musashi: A Life in Arms | Part 4: Settling Down

Miyamoto Musashi: A Life in Arms | Part 5: Legacy


 

Lees meer over Niten Ichi-ryū>>